Zmiana ceny jednostkowej w zależności od ilości zamawianego towaru – sklep spożywczy

Zmiana ceny jednostkowej w zależności od ilości zamawianego towaru – sklep spożywczy

Właściciel sklepu spożywczego kupuje z hurtowni soki dla dzieci w opakowaniach 0,2l.. Cena soku w hurtowni zależy od wielkości jednorazowego zamówienia. Dla ilości poniżej 100 sztuk cena jednostkowa wynosi 1 zł. Dla zamówienia od 101 do 250 szt. cena wynosi 0,80 zł. Dla zamówienia od 251 do 500 szt. to koszt 0,70 zł / sztuka. Powyżej 500 sztuk koszt kształtuje się na poziomie 0,65 zł. Czy jest jakiś prosty sposób aby obliczyć całkowity koszt zamówienia w zależności od ilości zamawianych soków?

Zastosowanie funkcji Jeżeli

Aby znaleźć rozwiązanie tego problemu należy użyć funkcję JEŻELI dostępną w Excelu. Dla ułatwienia, w pierwszej kolejności dostępne ilości zamawianych soków jak i odpowiadające im ceny jednostkowe należy wprowadzić do Excela tak jak na rysunku poniżej.

01

Przypuśćmy, że komórka B7 zawiera informacje o faktycznej wielkości zamówienia. Na tą chwilę wpisano w tą komórkę 260. Możemy wówczas wyliczyć całkowity koszt zamówienia jako funkcję jego wielkości stosując następujące rozumowanie:

Jeżeli B7 < 100, to koszt zamówienia wynosi C2 * B7,

Jeżeli B7 jest między 101 a 250, to koszt zamówienia wynosi C3 * B7,

Jeżeli B7 jest między 251 a 500, to koszt zamówienia wynosi C4 * B7,

Jeżeli jest powyżej 500, to koszt zamówienia wynosi C5 * B7.

Okno dialogowe

Aby w Excel podawał całkowity koszt zamówienia należy skorzystać z funkcji JEŻELI, którą odnajdziemy w funkcjach w menu „Narzędzia główne”. Funkcję tą umieścimy w komórce C7. Po kliknięciu wyskoczy okno dialogowe, należy wypełnić w następujący sposób

02

W polu „test logiczny” należy wpisać B7<B2. Dla wartości PRAWDA należy wpisać C2*B7.

Dla wartości FAŁSZ należy kliknąć w pole nazwy znajdujące się obok paska formuły, tak jak na rysunku poniżej.

03

W tym momencie powinno wyskoczyć okno dialogowe dla funkcji JEŻELI, które wypełniamy w następujący sposób:

04

W polu „test logiczny” należy wpisać B7<B3. Dla wartości PRAWDA należy wpisać C3*B7. Dla wartości FAŁSZ należy znowu kliknąć w pole nazwy znajdujące się obok paska formuły, gdzie znów powinno wyskoczyć okno dialogowe dla funkcji poniżej. To okno dialogowe wypełniany w następujący sposób:

05

W polu „test logiczny” wpisujemy B7<B4. Dla wartości PRAWDA należy wpisać C4*B7. Dla wartości FAŁSZ należy wpisać C5*B7 i kliknąć w OK. Wynik powinien być następujący:

06

Dla 260 sztuk soków całkowity koszt zamówienia wyniesie 182 zł. Teraz dla dowolnej zmiany zamówienia, którą będzie można wpisać w komórkę B7, w komórce C7 będzie wyświetlony wynik obliczeń. Dla przykładu, zamówienie 95 sztuk soków to koszt 95 zł, 700 szt. to koszt rzędu 455 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *